Koninklijke Weg Een bijzonder wandelpad

Over het pad
De Koninklijke Weg, de wandelroute die Paleis Noordeinde in Den Haag, via Paleis Soestdijk in Baarn verbindt met Paleis Het Loo in Apeldoorn en vice versa, is in meerdere opzichten een bijzonder wandelpad. Bijzonder, omdat de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland hier ook haar 100-jarig bestaan mee heeft gevierd. En bijzonder omdat het bijdraagt aan de sport- en bewegingsmogelijkheden voor mensen met een beperking.

De afwisselende en uitdagende route over verharde en halfverharde paden en wegen meet 170 kilometer en is verdeeld in 21 etappes. De route loopt door het Groene Hart, over de Utrechtse Heuvelrug, door de Gelderse Vallei en over de Veluwe.

Hoe en waarom liep ik dit pad
Het Westerborkpad was mijn eerste Lange Afstandswandeling en wel meteen een hele pittige en dan met name om alle historische punten die ik tegenkwam.
Daarom viel nu de keuze weer even op een wandelroute zonder een zware geschiedenis.
De route sprak me aan door de route die hij volgt door o.a. het Groene Hart, waar ik een liefhebber van ben.
Maar ook het feit dat de start- en eindpunt van iedere etappe goed bereikbaar is het met openbaar vervoer speelde mee.

Finish bereikt !
Op 8 maart 2015 heb ik de laatste 3 etappes gelopen en de wandeling volbracht.
Even wat feitjes: Op 22 februari 2014 ben ik gestart. Ik heb de 21 etappes verdeeld over 11 wandeldagen en in totaal 203 kilometer gelopen. 
De omgeving waar ik  gelopen heb was afwisselend. Er zaten hele mooie stukken tussen. Maar in mijn ogen had de route nog veel mooier kunnen zijn. De Koninklijke Weg is volledig toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking en dat is natuurlijk fantastisch. Maar daardoor ging vrijwel de hele route over verharde wegen, vaak fietspaden en af en toe zelfs stukken over (soms drukke) autowegen! De KNBLO had ook kunnen kiezen voor een concept zoals bij het Westerborkpad, die ook volledig geschikt is voor mensen met een beperking. Daar gaat de hoofdroute regelmatig over onverharde paden, met een alternatieve route voor wandelaars met een beperking.
Al met al maakt het dat ik, ondanks alle mooie dingen die ik gepasseerd ben, de route niet snel zou aanbevelen aan anderen.

Het pad gezien door het oog van de camera
Tijdens de wandelingen heb ik met mijn camera natuurlijk van alles vastgelegd wat ik mooi, leuk of opvallend vond.
Klik rechts op één van de titels om de foto's (per etappe) te bekijken.

Bronnen
Voor de infomatie over de Koninklijke Weg heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
- Wandelgids Koninklijke Weg (KNBLO)
- De website van de Koninklijke Weg
- De website van Paleis Soestdijk 
- De website van Paleis Het Loo 

web hit counter