Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam

Over het pad
Voor een verwacht bezoek van een jongen uit Antwerpen bedacht routemaker Alex Buis een wandelroute om de hoofdstad te laten zien. Het werd een kronkelroute van 30 km door Amsterdam. De ontmoeting in Amsterdam kwam er niet, de route wel.
Het bleef echter niet bij die 30 km. Al lopend en fietsend heeft Alex Amsterdam de stad doorkruist en zo niet alleen de mooiste straten, pleinen en parken ontdekt maar ook ruige wildernis waar je je ver weg waant van de hectiek in de hoofdstad. Uiteindelijk werden het 14 etappes van in totaal ruim 228 km in en om Amsterdam. 

Hoe en waarom loop ik dit pad
Geboren en getogen in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Vooral in de jaren '80, toen ik als reserve-loketmedewerker op zo'n beetje alle postkantoren in Amsterdam heb gewerkt, heb ik de stad goed leren kennen. In de jaren na mijn verhuizing in 1997 naar De Kwakel, kwam ik om verschillende redenen niet zo veel meer in mijn geboortestad.
Maar de laatste jaren is dat anders. Mede door mijn groeiende belangstelling voor de Amsterdamse School-architectuur kom ik bijna wekelijks wel weer een keertje in Amsterdam. De binnenstad is mooi, maar me doorgaans te druk. De wijken daar omheen vind ik minstens zo interessant.
Je moet je in Amsterdam wel heel vreemd gedragen, wil je opvallen. Leven en laten leven lijkt het motto te zijn. En wie denkt dat je je in de grote stad al snel alleen zult voelen: nergens heb ik zoveel spontane ontmoetingen gehad als tijdens deze wandeling. Ik zit nog niet ergens op een bankje of sta ergens wat langer te kijken of iemand spreekt me aan. 

Met de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig ben ik al langer bekend om zijn mooie en boeiende wandelgidsen. Dus toen de gids "Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam" uitkwam wist ik meteen, dit wil ik lopen! Wandelen door stadsdelen waar herinneringen aan vroeger liggen, of juist de wijken ontdekken waar ik minder bekend ben.

Het voordeel van een wandelroute die relatief dicht bij huis ligt, is de bereikbaarheid. Ik rij met mijn scooter naar het vertrekpunt van de etappe en reis vanaf het eindpunt terug met het OV. Waar je ook bent in Amsterdam, er is altijd wel vervoer.

Wanneer ik deze pagina schrijf, heb ik er inmiddels 10 etappes op zitten. De wandelroute overtreft mijn verwachtingen. Steeds als ik denk de mooiste en/of boeiendste etappe te hebben gelopen, komt er nog meer moois.
Amsterdam,  je bent en blijft "mijn" stad.

Het pad gezien door het oog van de camera
Tijdens de wandelingen heb ik met mijn camera natuurlijk van alles vastgelegd wat ik mooi, leuk of opvallend vond.
Klik rechts op één van de titels om de foto's (per etappe) te bekijken.
De etappes zullen worden aangevuld tot ik het hele route gelopen heb. 

Bronnen
Voor deze Lange Afstandswandeling heb ik gebruik gemaakt van de gids "Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam", geschreven door Alex Buis en uitgegeven door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

web hit counter